Červený čaj - zdraví v každém lístku

Camellia sinensis

Čajové plantáže

Čajovník čínský (Camellia sinensis či též Thea sinensis) je stálezelená kulturní rostlina z rodu čajovník (Camellia), původem z jižní a jihovýchodní Číny a přilehlých území Vietnamu, Laosu, Barmy a Indie. Rostlina se pěstuje jako keř nebo strom na plantážích v tropických a subtropických oblastech. Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná poupata a listy této rostliny se využívají hlavně k přípravě nápojů – čaje. Z větviček se v Japonsku připravuje speciální druh hořkého čaje nazývaný kukiča.

List čajovníku je vždy zelený, lesklý a v mládí porostlý jemnými chloupky. Květy jsou bílé nebo růžové a k přípravě nálevu se nevyužívají. Obvykle se nezpracovávají ani plody, které obsahují olej. Čajový olej se občas lisuje ze semen zastudena a používá se do dresinků a marinád, neměl by být zaměňován s čajovým olejem , esenciálním olejem, který se používá pro lékařské a kosmetické účely a pochází z listy jiné rostliny. Čajovníky se pěstují v tropických a subtropických oblastech v nadmořských výškách 600 – 2800 metrů.

 

Obrázek Camellia Sinensis

Pole s čajovníky

Pole s čajovníky

Zdroj: CHROMÁ, Jana. Fyziologické účinky čaje na lidský organismus. 2014